Curses dels IBERS.

11 maig

De vegades com a amateur que sóc, hi ha alguna cosa que se m’escapa de la manera de fer i de portar la història antiga i la protohistòria, i aquesta és ni més ni menys, que la del pes que té un determinat període històric per damunt d’altres. I em pregunto; com es calcula aquest pes?, i un cop calculat aquest, ¿per què no pesen o es valoren altres factors que també són importants?. El pes seria el mateix, per aquell període que pesava tant?, en qui lloc quedaria ara, després de fer aquesta nova valoració?.

I aquí està el tema, crec que en la història antiga molts cops no es valoren altres coses perquè fan por. I fan por perquè poden fer ombra si es tracten bé; I per què? perquè interessa més ressaltar uns períodes que altres, perquè atrauen més turisme internacional, però arribat a aquesta conclusió, si és certa, no creieu que resulta molt ridícula?, perquè realment un patrimoni històric no ha de fer ombra a cap altre patrimoni històric, de fet si el patrimoni històric, sigui de l’època que sigui, està ben cuidat, es facilita la seva investigació, i se’n fa una bona difusió, és igual de beneficiós i constructiu que qualsevol altre. Llavors quin és el problema?.

El problema real, al meu entendre i tenint en compte de que solament disposo de la informació que disposa del tema un apassionat de la història i de l’arqueologia, no la d’un professional instruït, el problema doncs, són els diners públics que s’inverteixen en la conservació, classificació, investigació, de tot el patrimoni cultural, artístic i arqueològic de l’antiguitat, doncs no són suficients, i com que no són suficients, una cosa porta a l’altre.

¿Però és necessari invertir molts diners en ressaltar solament una part del patrimoni històric i deixar els altres més eixuts de subvencions que un plataner de fulles durant la tardor?, crec que no, perquè cada any que passa es degrada més el patrimoni arqueològic descobert, i amb això em refereixo als jaciments arqueològics, sinó s’intervé per arreglar-ho, perquè no s’avança en la seva investigació, perquè no es descobreix res de nou doncs no es poden fer noves prospeccions o cates, o perquè les que es fan, són molt poques i duren poc temps, en fi, tot el que us pugueu imaginar, i estic segur que encara serà poc comparat amb la realitat.

Per exemple, i que consti que solament es l’opinió d’algú que s’ho mira tot des d’una mica afora, i no des de fora, fora, com ara es miraria Barcelona un de Vic, des del mateix Vic, sinó des del fora, que mira un de Montcada i Reixac a Barcelona i des de la mateixa Montcada. Doncs com deia, crec que si que hi ha una cosa que fa realment por a moltes persones que destaquen un patrimoni per damunt de tots els altres patrimonis arqueològics de la història antiga (que a més, com sabeu, són anteriors a la història de qualsevol país, estat i nació actuals), com ara passa amb algunes de les persones que defensen a ultrança el patrimoni arqueològic dels Romans, i que és la por que crec que tenen al patrimoni arqueològic i cultural dels IBERS.

Aquesta por no reconeguda oficialment fins a data d’aquesta entrada bloquera per algunes persones amb un pes important a l’hora de prendre decisions sobre a on han d’anar a parar gran part de les subvencions, fa que el patrimoni IBÈRIC sempre vagi més lent a l’hora de fer-li qualsevol cosa que el faci més brillant, esplendorós i magnífic per tothom.

Els IBERS són el germà petit  de la cultura antiga, quan haurien de tenir tanta o més importància que altres pobles d’aquella època afincats posteriorment en aquestes terres.

És trist però penso, pel que jo veig, que és així i crec que s’ha de dir la veritat, tot i que també crec que aquest no hauria de ser el tema que ens fes apropar més al món IBÈRIC, o sigui i per entendre’ns, no és el tema ni l’actitud que l’hi hauria de donar més volada, realment el període IBER no necessita plorar per obtenir subvencions, perquè per si sol ja és prou important, i al ser conscients de la seva importància real, ens porta a valorar i tractar aquest període com el veritable i exclusiu tresor de valor incalculable que és, doncs és un període únic al món, i ho torno a repetir per si no ho teniu clar encara, … és ÚNIC AL MÓN!!!!.

El conglomerat de cultures, tribus, pobles i nacions conegudes com a IBERS, és tan densament bast, que encara queda molt per saber i conèixer, i actualment el seu estudi cada cop més requereix d’especialistes en la temàtica IBÈRICA, doncs com sabeu les seves restes són molt comptades i molt diferents, inclús quan són de la mateixa família de troballes arqueològiques, per tan és lògic esbrinar detalladament les diferencies existents entre els diversos pobles IBERS i poc a poc anar marcant el paper que tenien cadascun d’ells en el territori que ocupaven i en el del seu conjunt.

A més, el conglomerat cultural IBER, pel què sembla, és producte de l’assimilació voluntària, no de la imposició forçada, i aquest fet encara el fa més atractiu, doncs és pot veure com una cultura anava evolucionant dins d’una població existent, degut a les seves relacions cordials (i sense caure amb el rotllo idíl·lic, que com sabeu els IBERS, sempre segons els Romans, eren molt bel·licosos, … bé, i com serieu vosaltres sí us vinguessin a tocar el que no sona a casa?, i en tot cas, els que anaven de conqueridors i esclavistes, i demés, eren ells, o sigui els Romans!!!!, … Aiiii, quina paciència!!!!) amb altres cultures, que tenien com a base, el comerç, l’intercanvi, i la relació entre humans, i aquesta és una forma d’evolució que de cop es veu truncada, per uns esdeveniments bèl·lics imponents com ara van ser les guerres púniques, o romanes, sí sou pro-cartaginesos, (en concret la segona d’elles), aquestes guerres en l’antiguitat, eren un equivalent a unes guerres mundials actuals, en els que els IBERS s’hi van veure involucrats perquè tan Cartaginesos com Romans, varen decidir estomacar-se damunt de les terres IBÈRIQUES, i poc temps després, els guanyadors, els Romans, damunt d’una terra devastada pel conflicte, hi varen imposar les seves franquícies arquitectòniques, polítiques, jurídiques, socials, idiomàtiques i culturals, il·legalitzant, menystenint, ignorant, espoliant i esborrant de la capa de la terra, tot el substrat i la riquesa cultural IBERA existent.

Per sort actualment les restes dels IBERS només tenen el vent en contra, en algunes de les persones que formen part dels estaments oficials, com ara poden ser algunes de les persones que defensen i només difonen el patrimoni arqueològic i cultural heretat per Grecs i sobretot per Romans, ja sé que és molt agosarat dir-ho, però des de la meva posició, realment ho sembla.

Però tot i així a la gent no se l’enganya, ni se la pot enganyar a la llarga, cada cop més, se’n va adonant de la importància històrica real del món IBER i organitza tot tipus d’actes relacionats amb aquests. És molt fàcil que qualsevol poble de Catalunya o del País Valencià, d’Andalusia, o d’una part d’Aragó o també d’algun tros de Castella, organitzi una cursa popular i a la mínima que surti del poble, vagi a petar a un poblat IBÈRIC, que tothom coneix però que tenien mig oblidat dalt d’aquell turó que té tan bona vista, i més ara que s’han posat de moda.

Automàticament aquella cursa rep el nom de cursa dels IBERS, doncs benvinguda sigui, així es va fent més popular el nostre patrimoni arqueològic IBER, amb aquesta difusió desinteressada a priori. Solament cal anar una mica en compte on acabar o fer passar les curses, per així no malmetre els jaciments. Ok? … Doncs vinga ànims, tots a organitzar Curses del IBERS … Ah!!! i per cert, els IBERS anaven a tot arreu a peu o corrents, doncs els cavalls eren un article de luxe que només es podien permetre les classes dirigents o benestants, … us sona això?

Aquí en teniu unes quantes:

A La Roca del Vallès: EL CAMÍ DELS IBERS. Marató i mitja marató.

A Arbeca: CURSA DELS IBERS. Una de 5Km i una altra de 10Km.

A Tona: MITJA DELS IBERS. Mitja marató.

A Cerdanyola del Vallès: CURSA DELS POBLATS IBÈRICS. Una d’uns 16Km i una altra d’uns 10Km.

A Santa Cristina d’Aro: TERRA D’INDIKETES. 21 Km.

A Gurb: EL RAID DELS AUSETANS. 10 dies de proves, i durant aquests dies dins del mateix raid, també se’n fan a Centelles, Torelló, Sant Julià de Vilatorta, Taradell i Prats del Lluçanès.

A Ascó: RAID ILERCAVÓ. Cursa d’Orientació.

I de moment res més per la LAIETÀNIA.

Salut!!!!.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: